Cu toții întâlnim din când în când coduri HTTP în timp ce navigăm pe internet. Poate că le-ați văzut fără să înțelegeți ce înseamnă, sau poate că ați încercat să rezolvați o problemă legată de modul în care conținutul este afișat pe web și ați apelat la aceleași coduri.

În acest articol, voi acoperi totul despre codurile HTTP – de la ce sunt acestea, la modul în care afectează site-urile web și la cum le puteți vizualiza pe o pagină. Înțelegerea acestor coduri vă ajută să înțelegeți mai bine ce se întâmplă în timpul comunicării dintre browserul dvs. și serverul web. Așadar, haideți să analizăm pas cu pas acest subiect.

Ce sunt codurile de stare HTTP și de ce aveți nevoie de ele?

Codul de stare HTTP este un număr mic, din trei cifre, care ne poate spune multe despre ce s-a întâmplat cu solicitarea noastră către server. Acesta ne ajută să înțelegem dacă serverul a reușit să execute cu succes solicitarea noastră sau dacă a existat o problemă. Fiecare cod de stare are propria sa semnificație și ajută la afișarea stării specifice a răspunsului serverului la solicitarea noastră.

Cele mai frecvente coduri de stare sunt 200, 404 și 500. Codul 200 înseamnă că solicitarea a fost finalizată cu succes și că serverul a returnat datele solicitate. Un cod 404 indică faptul că serverul nu a putut găsi ceea ce căutam, de exemplu, o pagină de pe un site web. Codul 500 indică o eroare internă a serverului atunci când ceva nu a mers bine în timpul procesării cererii.

Cu ajutorul codurilor de stare, putem înțelege rapid ce se întâmplă cu solicitarea noastră și dacă trebuie să luăm măsuri suplimentare. Acestea sunt un instrument important pentru dezvoltatorii web și ajută la urmărirea și rezolvarea problemelor cu site-urile și aplicațiile web.

Care sunt codurile de stare HTTP

Răspunsurile HTTP sunt împărțite în cinci clase, fiecare cu propriile caracteristici și semnificații unice. Acest lucru vă ajută să înțelegeți cum răspunde serverul la solicitarea dvs. și ce înseamnă pentru experiența dvs. web. Iată o prezentare rapidă a fiecărei clase:

1. Clasa 1xx (Informații): Aceste coduri indică faptul că o cerere a fost primită și este în curs de prelucrare. Acestea nu sunt utilizate de obicei în practică.

2. Clasa 2xx (reușită): Aceste coduri indică finalizarea cu succes a cererii. De exemplu, 200 indică un transfer de date reușit.

3. Clasa 3xx (Redirecționare): Acestea indică faptul că sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a finaliza solicitarea. De exemplu, 301 înseamnă o redirecționare permanentă.

http-status-codes-300

4. Clasa 4xx (erori ale clientului): Aceste coduri indică erori legate de solicitarea clientului. De exemplu, 404 înseamnă că pagina solicitată nu a fost găsită.

http-status-codes-401

5. Clasa 5xx (erori ale serverului): Acestea indică erori legate de server. De exemplu, 500 indică o eroare internă a serverului.

http-status-codes-501

Cum afectează diferitele coduri HTTP SEO

Poate că puțini oameni știu, dar motoarele de căutare precum Google, Bing și altele înțeleg și iau în considerare codurile de stare HTTP atunci când indexează pagini web. Aceste coduri pot reflecta diverse scenarii care au loc între client și server la accesarea unei resurse web. Și în timp ce codurile de clasă 1xx și 2xx nu au, de obicei, un impact direct asupra clasificării paginilor în motoarele de căutare, codurile de clasă 3xx, 4xx și 5xx pot avea un anumit impact.

Să începem cu o privire la codurile de clasă 3xx. Aceste coduri de stare indică diferite direcții de redirecționare, cum ar fi 301 (redirecționare permanentă) sau 302 (redirecționare temporară). În cazul unei redirecționări permanente (301), motoarele de căutare tratează noua adresă URL ca fiind finală și o înlocuiesc pe cea anterioară în bazele lor de date de indexare. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra SEO prin transferul autorității și clasamentului de la pagina veche la cea nouă.

Cu toate acestea, dacă o pagină afișează coduri de eroare 4xx (de exemplu, 404 – page not found), aceasta poate avea un impact negativ asupra SEO. Motoarele de căutare percep astfel de coduri ca un semn al unor probleme de accesibilitate a conținutului, ceea ce poate reduce clasamentul paginii în rezultatele căutării.

Codurile de clasă 5xx indică erori ale serverului, cum ar fi 500 (eroare internă a serverului). Aceste erori pot apărea dintr-o varietate de motive, cum ar fi supraîncărcarea serverului sau probleme de configurare a software-ului. Motoarele de căutare pot reduce temporar clasamentul unei pagini care generează astfel de erori, deoarece acestea pot indica instabilitatea sau funcționarea defectuoasă a resursei.

Prin urmare, este important să înțelegeți modul în care diferitele coduri HTTP pot afecta SEO-ul site-ului dumneavoastră. Gestionarea corectă a redirecționărilor și remedierea erorilor în timp util pot ajuta la menținerea și îmbunătățirea clasamentului site-ului dvs. în motoarele de căutare.

Cum să vizualizați codurile de răspuns ale serverului într-un browser

Atunci când vizitați o pagină web, browserul dvs. accesează serverul pentru a prelua conținutul. Uneori se poate întâmpla ca pagina să nu se încarce sau să întâmpinați probleme cu anumite elemente. În astfel de situații, este util să puteți verifica codurile de răspuns ale serverului pentru a afla ce se întâmplă exact sub capotă.

Deci, cum puteți verifica aceste coduri în browserul dvs.? Există mai multe modalități de a face acest lucru.

Una dintre cele mai simple modalități de a face acest lucru este să utilizați instrumentele de dezvoltare încorporate în browser. Majoritatea browserelor, cum ar fi Google Chrome, Mozilla Firefox sau Safari, au instrumente de dezvoltare încorporate care vă ajută să analizați paginile web. Pentru a vedea codurile de răspuns ale serverului, deschideți instrumentele de dezvoltare, faceți clic pe fila Rețea și reîmprospătați pagina. Aici veți vedea o listă cu toate solicitările pe care le-a făcut browserul, precum și codul de stare pentru fiecare solicitare. Dacă solicitarea nu a avut succes, veți putea vedea codul de răspuns al serverului, care vă poate oferi informații importante despre ce nu a mers bine.

O altă modalitate este de a utiliza servicii speciale de testare a paginilor web, cum ar fi Pingdom Tools sau GTmetrix. Aceste servicii vă permit să analizați viteza de încărcare a paginii dvs. și oferă informații detaliate despre fiecare element care este încărcat în timpul procesului. De asemenea, puteți vedea codurile de stare pentru fiecare solicitare și puteți identifica orice probleme ale serverului.

Lista codurilor de stare HTTP

Să analizăm principalele coduri de răspuns HTTP care sunt importante pentru înțelegerea interacțiunii cu serverul.

1xx (Răspunsuri de informare):

 • 100 Continuați: Serverul este pregătit să continue procesarea cererii dvs.
 • 101 Schimbarea protocoalelor: Serverul este de acord să schimbe protocolul de comunicare.

2xx (răspunsuri reușite):

 • 200 OK: Cererea dvs. a fost executată cu succes de către server.
 • 201 Creat: A fost creat un element nou.
 • 204 Fără conținut: Cererea a fost finalizată, dar nu există conținut de afișat.

3xx (Redirecționare):

 • 301 Mutat permanent: Resursa a fost mutată permanent.
 • 302 Găsit: Resursa a fost relocată temporar.
 • 304 Not Modified: Resursa nu a fost modificată de la ultima solicitare.

4xx (erori ale clientului):

 • 400 Cerere greșită: Cererea dvs. conține o eroare de sintaxă.
 • 401 neautorizat: Accesul necesită autorizare.
 • 403 Interzis: Nu vi se permite să accesați resursa.
 • 404 Not Found: Resursa nu a fost găsită.

5xx (erori ale serverului):

 • 500 Internal Server Error: A apărut o problemă pe server.
 • 502 Bad Gateway: Gateway sau proxy greșit.
 • 503 Serviciu indisponibil: Serverul este temporar indisponibil din cauza unor probleme tehnice.

Înțelegerea acestor coduri vă ajută să înțelegeți mai bine răspunsurile serverului și să rezolvați eventualele probleme

Recomandări de la Hostkoss

Dacă aveți întrebări despre codurile de stare HTTP sau aveți nevoie de mai multe informații, nu ezitați să ne contactați. De asemenea, puteți găsi o mulțime de informații utile în documentele oficiale RFC (Request for Comments). De asemenea, vă recomandăm să citiți și alte articole pe această temă, pe care le-am atașat mai jos.

Fiți siguri că o înțelegere mai profundă a acestor coduri vă va face mult mai ușoară interacțiunea cu serverele și aplicațiile web în viitor.

Întrebări și răspunsuri despre codurile de stare HTTP

Ce sunt codurile de stare HTTP?

Codurile de stare HTTP sunt valori numerice returnate de un server web ca răspuns la solicitările HTTP. Acestea indică starea sau rezultatul unei cereri.

Ce tipuri de coduri de stare HTTP există?

Există cinci clase de coduri de stare HTTP: informaționale (100-199), de succes (200-299), de redirecționare (300-399), erori ale clientului (400-499) și erori ale serverului (500-599).

Ce coduri de stare sunt clasificate ca fiind de succes?

Codurile de stare în intervalul 200-299 sunt clasificate ca fiind de succes. De exemplu, 200 înseamnă “OK” – solicitarea a fost finalizată cu succes, iar 204 înseamnă “No Content” – serverul a finalizat solicitarea, dar nu a returnat conținutul

Care sunt câteva exemple de redirecționări ale codurilor de stare HTTP?

Codurile de stare 301 (Moved Permanently) și 302 (Found) sunt exemple de redirecționări. Acestea indică faptul că resursa a fost mutată sau găsită într-o locație nouă.

Ce înseamnă erorile clientului în codurile de stare HTTP?

Erorile clientului (codurile de stare 400-499) indică faptul că clientul (de exemplu, un browser web) a făcut o cerere incorectă. De exemplu, 404 – “Not Found” – înseamnă că serverul nu poate găsi resursa solicitată.

Care sunt exemplele de erori ale serverului în codurile de stare HTTP?

Exemplele de erori ale serverului (codurile de stare 500-599) includ 500 (Eroare internă a serverului), care indică faptul că a apărut o eroare pe server și că serverul nu poate îndeplini cererea.

De ce este important pentru un dezvoltator web să înțeleagă codurile de stare HTTP?

Înțelegerea codurilor de stare HTTP ajută dezvoltatorii web să urmărească și să depisteze eficient erorile, să îmbunătățească experiența utilizatorului și să optimizeze performanța site-ului.

Cum pot verifica codurile de stare HTTP în timpul dezvoltării site-ului?

Dezvoltatorii web pot utiliza instrumentele de dezvoltare ale browserului, cum ar fi Inspector în Chrome sau Developer Tools în Firefox, pentru a verifica codurile de stare HTTP în timpul dezvoltării.

Cum afectează codurile de stare HTTP SEO-ul site-ului?

Codurile de stare HTTP pozitive, care indică faptul că un site web funcționează rapid și corect, pot avea un impact pozitiv asupra SEO, în timp ce codurile de stare eronate pot afecta negativ clasamentul motoarelor de căutare.

Cum se remediază erorile codului de stare HTTP pe un site web?

Remedierea erorilor codului de stare HTTP implică analizarea problemei, remedierea cauzei problemei și verificarea corectitudinii remedierii prin testare. Aceasta poate include repararea linkurilor, a setărilor serverului sau actualizarea software-ului site-ului.

Despre autor

Lenka Siker

Lenka este un programator experimentat care știe cum să navigheze pe diferite platforme și sisteme. Înarmată cu peste trei ani de experiență, ea este capabilă să gestioneze CMS-uri precum Drupal, TYPO3 și Concrete5 și este, de asemenea, competentă în WordPress, care alimentează nenumărate site-uri web din întreaga lume.

Vezi toate articolele