Domeniile au fost inventate pentru a facilita găsirea site-urilor web pe World Wide Web. Anterior, trebuia să rețineți adresa IP, o secvență de 4 numere separate prin puncte. Această adresă indică serverul unde se află resursa. Puteți păstra câteva dintre aceste numere în memorie, dar atunci când numărul acestor adrese ajunge la zeci, va apărea confuzia. Se poate face o analogie. Puțini oameni știu numerele de telefon pe de rost, ele sunt pur și simplu adăugate în memoria telefonului și li se dă un nume.

Care este diferența dintre găzduire și domeniu

Găzduirea este locația fizică a unui site web. Un site web poate fi găzduit pe un computer de acasă, dar o găzduire de înaltă calitate și fiabilă necesită cunoștințe mai aprofundate de administrare a site-urilor web. Prin urmare, cea mai bună soluție este să achiziționați găzduire de la o companie de găzduire.

hostkoss-blog-Ce-este-diferența-între-hosting și-domeniu

Un domeniu este o adresă de site web pe care vizitatorii o introduc atunci când accesează un site web. Un domeniu este necesar pentru a face distincția între site-uri. Chiar dacă o persoană nu introduce adresa proiectului dvs. într-un browser, ci ajunge la site de la un motor de căutare, motoarele de căutare trebuie, de asemenea, să distingă site-urile într-un anumit fel.

Tipuri de nume de domenii

Primul nivel al unui domeniu. Un alt nume este cel de nivel superior. Un domeniu de prim nivel este o componentă a unui nume care se află la stânga ultimului punct. Atunci când înregistrați un domeniu, nu puteți să vă creați propriul domeniu de prim nivel. Puteți alege doar din cele oferite de registratori.

Al doilea. Celălalt nume este numele primar sau părinte. Domeniul de al doilea nivel este componenta numelui care se află la stânga ultimului punct. Google este domeniul de al doilea nivel al numelui google.com. În unele țări, registratorii utilizează domenii de al doilea nivel ca alternativă la domeniile de prim nivel. De exemplu,.ac.uk și .co.uk.

A treia. Sau altfel, un subdomeniu sau subdomeniu. Domeniul de nivel 3 este partea din nume care se află în stânga penultimului punct. Subdomeniile sunt necesare atunci când trebuie să atribuiți o adresă unică diferitelor categorii de pe site-ul dumneavoastră. De exemplu, domeniul google.co.uk, unde domeniul de al treilea nivel este google.

Care sunt domeniile

Domeniile generice denotă un domeniu specific de activitate. De exemplu, .com este pentru organizațiile comerciale, .org este pentru organizațiile non-profit, iar .edu este pentru organizațiile educaționale. Treptat, domeniile .com au devenit atât de populare încât nu numai întreprinderile comerciale au început să le utilizeze. Nu există nicio interdicție privind înregistrarea domeniilor .com, chiar dacă o persoană nu este implicată în comerț. Domeniile generice sunt caracterizate de o înregistrare simplă. Oricine le poate înregistra și nu sunt necesare documente. În prezent, există mai mult de o mie de domenii de nivel superior.

Domeniile naționale sunt domenii de prim nivel care sunt destinate anumitor țări. De regulă, codurile de țară din două litere sunt baza pentru domeniile naționale de prim nivel. Prin urmare, toate gTLD-urile naționale sunt formate din 2 litere. De regulă, înregistrarea unui domeniu național este mai complicată decât înregistrarea unui domeniu generic. Unele țări acordă permisiunea de a-și înregistra domeniile naționale exclusiv cetățenilor sau rezidenților lor oficiali. În acest caz, atunci când înregistrați un domeniu, trebuie să vă furnizați adresa fizică, pașaportul sau detaliile permisului de conducere.

De ce aveți nevoie de nume de domenii

Pentru site-ul web. Fără un domeniu, vizitatorii vor trebui să își amintească adresa IP pentru a ajunge la resursă. Prin urmare, trebuie să alegeți un domeniu care va fi stocat în memorie, astfel încât oamenii să îl poată tasta din memorie fără măcar să îl marcheze.

Pentru parcare. Parcarea domeniului este atunci când o pagină este plasată pe un domeniu cu textul “site-ul este încă în curs de dezvoltare” sau ceva similar. Astfel de pagini se numesc pagini de parcare. Atunci când site-ul este finalizat, va trebui totuși să înregistrați domeniul. Cel mai bine este să o faceți mai devreme, astfel încât să nu fie preluat de alții.

Pentru e-mail. Puteți configura e-mailul pe domeniul dvs. Pentru a face acest lucru, trebuie să achiziționați găzduire și să configurați un cont de e-mail.

Pentru redirecționări. Chiar dacă nu intenționați să creați un site web, puteți cumpăra un domeniu și să configurați o redirecționare către pagina dvs. de pe contact.com, classmates.com sau Instagram. După aceea, oricine introduce numele de domeniu într-un browser web va fi direcționat către pagina dvs.

FAQ (întrebări frecvente)

Care este diferența dintre un nume de domeniu și o adresă URL?

Un nume de domeniu este o adresă lizibilă care corespunde adresei IP a unui site web, în timp ce un URL (Uniform Resource Locator) este o adresă web completă care indică protocolul (de exemplu, HTTP sau HTTPS) și o anumită pagină sau resursă de pe un site web.

Pot să-mi schimb numele de domeniu după ce l-am înregistrat?

Deși este posibil din punct de vedere tehnic să schimbați un nume de domeniu, acest lucru nu este recomandat din cauza impactului potențial asupra branding-ului, SEO-ului și recunoașterii utilizatorilor. De obicei, este mai ușor să înregistrați un domeniu nou și să redirecționați traficul de la vechiul domeniu la cel nou.

Cât timp durează înregistrarea unui domeniu?

Înregistrarea unui domeniu durează de obicei câteva minute, deși acest interval de timp poate varia în funcție de registratorul domeniului și de serviciile suplimentare sau procesele de verificare necesare.

Trebuie să-mi reînnoiesc domeniul în fiecare an?

Da, numele de domenii trebuie reînnoite periodic pentru a menține proprietatea și a preveni expirarea. Majoritatea domeniilor necesită reînnoirea anuală, deși unii registratori oferă opțiuni de înregistrare multianuale.

Pot cumpăra un domeniu deja înregistrat?

Da, este posibil să cumpărați un domeniu deja înregistrat fie prin negocieri private cu proprietarul actual, fie prin participarea la o licitație de domenii. Cu toate acestea, achiziționarea unui domeniu înregistrat poate fi mai costisitoare decât înregistrarea unuia nou.

Despre autor

Andrii Kostashchuk

Andrii are experiență în programarea în diverse limbaje pentru diferite platforme și sisteme. A petrecut mai mult de 8 ani în sfera internetului, lucrând cu diverse CMS-uri, cum ar fi: Opencart, Drupal, Joomla și, desigur, cel mai popular sistem de gestionare a conținutului WordPress.

Vezi toate articolele