Ultimii douăzeci de ani au fost o eră a renașterii digitale, în care internetul a devenit nu doar un instrument, ci o parte din viața noastră de zi cu zi. Plătim facturi, comunicăm, facem cumpărături și ne gestionăm finanțele folosind servicii online și sisteme de plată electronică. Dar, pe lângă numeroasele beneficii, există și amenințări, printre care phishing-ul ocupă un loc special.

Phishing este mai mult decât un simplu cuvânt. Este o strategie inteligentă folosită de escroci pentru a fura informații confidențiale, în principal prin falsificarea și ademenirea utilizatorilor. Și, din păcate, este un tip de atac destul de comun.

Conform statisticilor, 96% din atacurile de tip phishing sunt efectuate prin e-mail. Atacatorii trimit e-mailuri care par a fi servicii sau organizații bine cunoscute și încearcă să obțină informații confidențiale de la noi, cum ar fi parole sau numere de cărți de credit. Alte 3% din atacuri sunt efectuate prin intermediul unor site-uri web rău intenționate care pot provoca daune ireparabile dispozitivelor și datelor noastre. Și doar 1% din phishing se face prin intermediul apelurilor telefonice, dar asta nu înseamnă că este mai puțin periculos.

Prin urmare, este important să înțelegeți natura acestor atacuri și să luați măsuri în timp util pentru a vă proteja confidențialitatea și securitatea online.

Citiți articolul pentru a afla:

Ce este phishing-ul pe internet?

Să aruncăm o privire mai atentă asupra fenomenului de phishing online.

Phishing-ul, după cum indică însuși cuvântul, este un tip de fraudă online care implică furtul datelor sensibile ale utilizatorilor. Nu este doar o înșelătorie, ci o strategie vicleană prin care atacatorii îi determină pe oameni să își dezvăluie informațiile personale, cum ar fi numere de telefon, carduri bancare, logări și parole.

Schema este simplă: escrocii oferă utilizatorilor diverse caracteristici sau servicii“atractive” care atrag publicul țintă. De exemplu, aceștia pot promite să afle cine le-a vizualizat profilurile din rețelele sociale, chiar dacă platforma în sine nu oferă o astfel de funcționalitate. Sau pot oferi un produs la o reducere incredibilă pentru a atrage clienții online.

Există multe moduri în care atacatorii pot utiliza această strategie. Aceștia își pot ascunde intențiile în spatele unor pretexte atractive, cum ar fi verificarea autentificării pe un site web,dezabonareade la e-mailurile spam, oferirea de oferte speciale sau chiar instalarea de noi aplicații.

exemplu-phishing-Facebook
Un exemplu de phishing: un mesaj spam trimis către Facebook solicită parola pentru pagina de administrare.

Cum funcționează phishing-ul online

Să vedem cum funcționează phishing-ul online și de ce este atât de eficient. Phishing-ul se deosebește de alte tipuri de fraudă prin faptul că victima își furnizează de fapt datele confidențiale în mod voluntar. Acest lucru se realizează prin utilizarea abilă a diferitelor instrumente, cum ar fi site-urile web de phishing, buletinele informative prin e-mail, paginile de capturare a datelor, ferestrele pop-up și publicitatea direcționată.

Scenariul este de obicei următorul: un utilizator primește o ofertă atractivă sau o invitație de a se înregistra pentru a beneficia de anumite avantaje sau de a-și confirma datele personale, dacă este vorba, de exemplu, de instituții bancare sau comerciale cu care interacționează. Atacatorii se deghizează, de obicei, în companii, rețele sociale sau servicii de e-mail bine cunoscute, trimițând e-mailuri în numele acestor organizații. De exemplu, pentru a se da drept un comerciant cu amănuntul online, escrocii folosesc adrese similare cu Aliexpress sau Aliexxpress.

Atacatorii se bazează adesea pe nivelul scăzut de conștientizare a securității cibernetice în rândul utilizatorilor. Principala lor țintă sunt datele personale care le oferă acces la resurse financiare. Astfel, nu numai persoanele fizice, ci și băncile, sistemele de plăți electronice și alte instituții cu potențial financiar semnificativ pot deveni victime.

Exemple de scheme de phishing pe internet

Schemele de phishing online pot părea complexe, dar, în realitate, acestea sunt metode simple, dar eficiente de înșelăciune folosite de atacatori pentru a fura informații personale și date financiare. Să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai comune exemple care vă pot amenința securitatea online:

  1. E-mailuri de phishing: Această metodă veche, dar încă eficientă, presupune trimiterea unui e-mail care pretinde a fi un mesaj important de la bancă, de la o companie de social media sau de la o altă sursă. De obicei, vi se va cere să vă confirmați datele, cum ar fi numele de utilizator și parola, uneori chiar și numerele cardurilor bancare. Nu uitați, nicio resursă de încredere nu vă va cere vreodată să împărtășiți aceste informații sensibile prin e-mail.
  2. Interceptarea răspunsurilor la e-mailuri: Acest tip de phishing exploatează vulnerabilitățile protocolului de e-mail pentru a intercepta răspunsurile dvs. la e-mailurile de phishing. Atunci când răspundeți la un e-mail, acesta poate fi transmis automat atacatorilor, care pot încerca apoi să stoarcă și mai multe informații sau să vă inducă în eroare.
  3. Phishing la licitațiile online: Atacatorii pot utiliza licitații online legitime pentru a vinde bunuri obținute ilegal. Aceștia pot părea vânzători onești, dar în realitate primesc bani prin intermediul unor platforme web false, ocolind sistemele oficiale de plată.
  4. Organizațiicaritabile fictive: Această schemă profită de dorința dvs. de a-i ajuta pe alții. Escrocii vă pot trimite un e-mail sau vă pot contacta prin intermediul rețelelor de socializare solicitând donații pentru proiecte caritabile fictive sau pentru a ajuta bolnavii. Înainte de a face donații, faceți cercetări suplimentare pentru a vă asigura că este vorba de o organizație autentică.
  5. Falsificarea magazinelor online: Escrocii pot crea magazine online identice care oferă produse la prețuri foarte mici sau cu reduceri mari. Cu toate acestea, de multe ori aceasta este doar o modalitate vicleană de a vă obține detaliile financiare. Înainte de a face achiziții online, verificați fiabilitatea magazinului și reputația acestuia.

Fiți atenți la aceste înșelătorii de tip phishing și fiți precauți online. Informațiile dvs. personale și securitatea trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.

Cum să recunoașteți phishing-ul: Trucurile escrocilor și cum să le evitați

Când oamenii primesc un e-mail în care sunt anunțați că au câștigat un premiu la o tombolă sau loterie, de obicei se simt fericiți și așteaptă cu nerăbdare să își revendice premiul. Dar o victorie neașteptată poate ascunde o capcană. Destul de des, infractorii folosesc acest truc, bazându-se pe naivitatea și dorința noastră de a obține ceva gratuit.

Este important să rețineți că e-mailurile despre câștiguri pot să nu fie ceea ce par. De obicei, acestea provin de la expeditori necunoscuți sau suspecți și, la prima vedere, ar putea ridica îndoieli. Dacă nu ați avut niciodată nevoie de un răspuns la întrebarea“Cum am intrat în această loterie?“, probabil este vorba de phishing.

Unii atacatori merg mai departe, încercând să vă convingă să vă conectați la site-uri suspecte pentru a obține“premiul” lor. Aceștia pot crea magazine online de tip phishing care arată ca niște resurse complet autentice. Solicitându-vă să introduceți date personale pentru“verificare” sau“autorizare“, ei încearcă de fapt doar să vă fure identitatea și banii.

Cum să recunoașteți aceste capcane? În primul rând, acordați atenție adresei URL a site-ului. Acesta poate fi adesea similar cu adresa oficială a unei resurse pe care o cunoașteți, dar cu unele diferențe. De exemplu, poate conține greșeli de ortografie sau caractere suplimentare.

În al doilea rând, fiți atenți atunci când verificați orice link din e-mailuri sau mesaje. Făcând clic pe ele, de obicei ajungeți pe site-uri suspecte sau de phishing. Dacă vi se cere să vă conectați sau să introduceți informații confidențiale pe un astfel de site, este mai bine să refuzați să faceți acest lucru.

De asemenea, fiți atenți la expeditorii de e-mailuri. Verificați adresa acestora și informațiile despre expeditor. Cunoașteți adresa de e-mail și se potrivește cu contactele oficiale ale companiei sau organizației în cauză?

O altă modalitate de a recunoaște atacurile de phishing este să analizați cu atenție toate informațiile pe care vi se cere să le introduceți. Atacatorii pot încerca să vă colecteze datele personale, inclusiv numerele cardurilor de credit, parolele și alte informații sensibile. Nu le oferiți această oportunitate.

Trebuie să fiți întotdeauna vigilent și precaut online. Atacurile de phishing pot lua multe forme, dar cu cunoștințele și precauția necesare, le puteți evita și vă puteți proteja datele.

Surse de atragere a publicului către site-urile de phishing

În căutare de noi modalități de a atrage publicul către site-urile de phishing, escrocii își îmbunătățesc constant metodele. Sursele lor de atragere a utilizatorilor sunt diverse și sofisticate. Una dintre cele mai comune metode este trimiterea de mesaje personale, prin care escrocii încearcă să își convingă potențialele victime de câștig sau de alte condiții favorabile. O altă metodă este spamul prin e-mail, în care atacatorii trimit mesaje în masă cu oferte sau tranzacții tentante.

La fel de eficiente sunt și campaniile publicitare care at rag atenția utilizatorilor prin conținut interesant sau stimulente. De obicei, astfel de reclame sunt deghizate în produse sau servicii reale, dar linkul conduce la un site de phishing. În plus, escrocii pot utiliza imagini care demonstrează funcționalitatea aplicațiilor sau serviciilor și pot lăsa comentarii sub acestea cu linkuri către resurse de phishing. Această strategie, cunoscută sub numele de “padding”, creează impresia de fiabilitate și tendința de a utiliza persoane reale.

Odată ce utilizatorii ajung pe un site de phishing, escrocii încearcă să îi rețină cât mai mult posibil și să îi implice în schema frauduloasă. Acest lucru poate fi realizat prin fuziuni și materiale informative care creează impresia de legitimitate și securitate. Astfel, schema funcționează după cum urmează:“Sursă -> Padding ->Phishing landing page”, unde fiecare pas are rolul său important în atragerea și înșelarea publicului țintă.

Cum să vă protejați de phishing

Când vine vorba de a vă proteja de phishing, există câteva reguli simple, dar eficiente de urmat în ceea ce privește securitatea online.

Cel mai important, nu divulgați niciodată date confidențiale, chiar dacă cineva insistă. Nicio bancă sau rețea socială nu vă va cere vreodată să faceți acest lucru prin e-mail.

Instalați un antivirus bun cu o bază de date actualizată. Software-ul modern de acest tip poate detecta spyware și malware, precum și să vă avertizeze cu privire la site-urile web suspecte. Nu ignorați avertismentele – acestea vă pot salva de probleme.

Fiți atenți la designul site-urilor web pe care le vizitați. Dacă acestea par neglijente sau suspecte, pot fi site-uri de phishing.

Verificați bara de adrese din browser. Chiar și modificările minore pot indica faptul că ați ajuns pe un site de phishing. Fiți atenți și la linkurile scurtate.

Atunci când accesați site-uri bancare, asigurați-vă că conexiunea este protejată de protocolul HTTPS. Dacă vedeți un lacăt în bara de adrese, este un semn bun.

Fiți atenți la e-mailurile care solicită o acțiune imediată sau evocă un răspuns emoțional. Acestea sunt adesea frauduloase.

Nu folosiți Wi-Fi public pentru a accesa conturile bancare. Este posibil ca acestea să nu fie sigure, iar datele dvs. să fie interceptate.

Dacă observați orice tentativă de phishing, raportați-o serviciilor relevante. Astfel, vă veți ajuta nu numai pe dvs., ci și alți utilizatori să evite problemele.

Și cel mai important, nu vă asumați riscuri făcând clic pe linkuri dubioase. Chiar dacă vin de la prietenii tăi, pot fi o capcană. Fiți atenți online, iar datele dvs. vor fi în siguranță.

În concluzie, ce urmează?

În cele din urmă, vă recomand să citiți celelalte articole cuprinse în materialele atașate mai jos. O analiză suplimentară și creșterea expertizei în acest domeniu vă vor ajuta să deveniți și mai siguri în lumea mare a internetului.

Și nu uitați că echipa noastră este întotdeauna pregătită să vă răspundă la întrebări și să vă ofere asistență suplimentară prin chat live pe site-ul nostru. Aveți grijă și fiți în siguranță online!

Întrebări și răspunsuri despre phishing online

Ce este phishing-ul pe internet?

Phishing-ul pe internet este un tip de fraudă prin care atacatorii încearcă să obțină informații personale, cum ar fi parole, numere de carduri de credit, prin site-uri web sau e-mailuri false.

Cum pot recunoaște un site de phishing?

Site-urile de phishing au adesea un design neobișnuit, greșeli de ortografie sau o adresă URL incorectă. Cel mai bine este să verificați bara de adrese și să stabiliți o conexiune securizată (HTTPS).

Ce tipuri de informații solicită de obicei phisherii?

Phisherii pot solicita parole, numere de cărți de credit, informații personale, numere de asigurări sociale și alte informații sensibile.

Care sunt consecințele phishing-ului?

Consecințele phishing-ului pot include pierderea de informații personale, pierderi financiare, furt de identitate și alte forme de fraudă

Cum mă pot proteja de phishing?

Pentru a vă proteja de phishing, trebuie să fiți atenți la mesajele și link-urile suspecte, să instalați un software antivirus și să actualizați parolele în mod regulat.

De ce este important să nu răspundeți la e-mailuri suspecte?

Răspunsul la mesajele electronice suspecte poate confirma atacatorului activitatea dvs. și poate spori tentativele sale de atac.

Cât de frecvente sunt atacurile de phishing?

Atacurile de phishing au loc în mod regulat și pot viza orice utilizator de internet.

De ce este important să verificați linkurile înainte de a da clic pe ele?

Verificarea linkurilor înainte de a face clic vă ajută să evitați site-urile web potențial periculoase și atacurile de phishing.

Ce alte metode de protecție împotriva phishing-ului puteți recomanda?

Instruirea regulată privind securitatea pe internet, utilizarea autentificării cu doi factori și instalarea unui software de blocare a spam-ului vă pot ajuta să vă protejați de atacurile de phishing.

Ce trebuie să fac dacă sunt victima unui atac de phishing?

Dacă deveniți victima unui atac de phishing, schimbați-vă imediat parolele, contactați-vă banca sau alte servicii cunoscute care ar putea fi afectate și raportați incidentul autorităților de aplicare a legii.

Despre autor

Andrii Kostashchuk

Andrii are experiență în programarea în diverse limbaje pentru diferite platforme și sisteme. A petrecut mai mult de 8 ani în sfera internetului, lucrând cu diverse CMS-uri, cum ar fi: Opencart, Drupal, Joomla și, desigur, cel mai popular sistem de gestionare a conținutului WordPress.

Vezi toate articolele